Selecteer een pagina

Anigozanthos, Gloriosa en Medinilla zijn als tropische schoonheden de Woonplanten van de maand. Opvallend, zomers en echt weer eens iets anders om mee uit te pakken.

Het verhaal achter de tropische schoonheden

Om deze bijzondere planten goed te kunnen verkopen, is het handig wat meer te kunnen vertellen over hun achtergrond. We lichten ze alle drie even toe.

Medinilla is inheems in de berggebieden van de Filippijnen en komt daar voor in meer dan 200 verschillende soorten. De plant wordt in de Filippijnen Kapa-kapa genoemd. Wereldwijd bestaan er zelfs meer dan 400 soorten, vooral in Zuidoost-Azië, rond de Stille Zuidzee en in tropisch Afrika. Medinilla groeit als epifyt in bomen, dat wil zeggen dat de plant geen voedsel aan de gastheer onttrekt. De bekendste onder de woonplanten is Medinilla magnifica. De geslachtsnaam Medinilla is vernoemd naar J. de Medinilla, gouverneur van de Marianen Eilanden in 1820. De soortaanduiding ‘magnifica doet al vermoeden dat de plant magnifieke bloemen heeft en dat is niet overdreven. De plant geeft bloemtrossen die tot wel 30cm lang worden.

Anigozanthos groeit in het wild in Zuid-West Australië, in de omgeving van Shark Bay en Mount Baker. In deze ruige, droge omgeving gedijt Kangoeroepoot, zoals de Nederlandse naam luidt,  met zijn eigenaardige bloemen die lijken op de pootjes van het gelijknamige dier. De roodgroene variant is het symbool van West-Australië. Anigozanthos is afgeleid van de Griekse woorden Anises = ongelijk en Anthos = bloem. Deze woonplant is een zogenoemde ‘lange dag plant’. Dat wil zeggen dat de plant pas laat bloemen laat zien, bij dagen die langer dan 15 uur daglicht bieden.

Gloriosa Is inheems in India en het centraal tot zuidelijk deel van Afrika, waar hij als klimplant groeit. Tegenwoordig komt de plant in de gehele tropengordel voor. Gloriosa is familie van de Liliaceae. De ondergrondse knolvormige wortelstokken zijn langwerpig en dragen ogen waar uitlopers uitgroeien. Gloriosus betekent roemvol en dat straalt deze prachtige opvallende plant aan alle kanten uit. De ranken van Gloriosa kunnen uitgroeien tot flinke lengtes van wel 5 meter, waaraan de karakteristieke bloemen groeien met de teruggebogen bloemblaadjes en de opvallende meeldraden.